Handboll och stora handbollslag i Sverige

Den moderna handbollen, såsom vi känner den har sitt ursprung i Danmark i slutet av 1800-talet. 1906 skapades också det första regelverket för handboll i Danmark av överstelöjtnanten Holger Nielsen.

handboll.2Under följande årtionden fortsatte sporten att utvecklas och på 1930-talet spelades de första landskamperna. Sverige spelade sin första landskamp mot Tyskland i Stockholm 31 augusti 1934, i vilken det blev förlust med 18-7. Matchen spelades utomhus, vilket var väldigt vanligt på den här tiden. Bland annat spelades den första olympiska handbollsturneringen utomhus med elva spelare i varje lag mot dagens sju. År 1966 spelades det sista världsmästerskapet utomhus.

I Sverige har en svensk mästare i handboll korats sedan 1932. Mellan 1932 och 1953 i form av cupspel och efter det i form av en högsta serie. Fram till och med 1990 Allsvenskan och därefter Elitserien. Slutspel för att kora en mästare infördes i slutet av 1960-talet.

Sedan 1930-talet har Göteborg med omnejd dominerat den svenska handbollen med lag som Redbergslid och Sävehof. Även Drott från Halmstad samt en del skånska lag har rönt en del framgångar genom åren.

Göteborgska Redbergslids IK är den klubb som har vunnit klart flest SM-titlar, totalt 20 stycken. Under åren har laget haft en rad kända profiler som Peter Gentzel, Stefan Lövgren, Magnus Wislander, Ljubomir Vranjes och Magnus Jernemyr.

De senaste fem åren har en annan Göteborgsklubb dominerat svensk handboll, nämligen IK Sävehof, vilka vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden. På damsidan har laget vunnit sju av de åtta senaste SM-titlarna. I laget har profiler som Jonas Larholm, Johanna Ahlm och Isabelle Gulldén spelat.

Halländska HK Drott var under 1990-talet tillsammans med Redbergslid Sveriges mest framgångsrika klubb med totalt fyra guld under samma årtionde. Senaste guldet kom i våras efter finalvinst mot Kristianstad. Magnus Andersson, Ola Lindgren och Tomas Sivertsson är några namn som genom åren spelat i laget. Dessutom inledde den före detta förbundskaptenen för svenska handbollslandslaget Bengt Johansson sin mycket framgångsrika tränarkarriär i just Drott.