Handbollens historia

Handbollen har utvecklats och förfinats i flera omgångar sedan medeltiden. Det är många nationer som påstår sig vara ättlingarna till de allra första handbollsspelarna. Men exakt var och när handbollen uppstod är svårt att svara på.

Kanske såg handbollen dagens ljus redan på de gamla grekernas arenor. Det finns många spekulationer om hur det egentligen började. Men det vi någorlunda säkert vet är att den första handbollsreglerna skrevs i Danmark år 1898. Och att intresset för handboll sedan snabbt spred sig till Tyskland.

Under 1900-talet utvecklades spelet ytterligare av berlinaren Max Heiser, som utgick från ett bollspelet för kvinnor. Carl Schelenz utvecklade spelet ytterligare genom att göra bollen mindre och tillåta närkamper.

Sveriges första handbollsmatch stod mellan två sjömansskolor i Karlskrona år 1907. Men det var först under 1930-talet som de första landskamperna för herrar började att spelas, i elvamannalag som fajtades utomhus på en fotbollsplan. Allsvenskan för herrar startade år 1934 samt 1971 för damer.

Under 1970-talet ökade intresset för inomhushandboll eftersom de mindre hallarna och det bättre anpassade underlaget gav ett intensivare spel.

Idag är Sverige i täten inom världshandbollen och anses vara en av de ledande nationerna inom handboll med sina 20 medaljer erövrade i EM, VM och OS. Herrarnas landslag har även vunnit Bragdguld. Antalet aktiva handbollspelare är idag jämnt fördelade på dam och herr sidorna.

About Author: admin