Svenska handbollsförbundet

Svenska handbollsförbundet grundades 1930 i Sverige. Syftet var att organisera och sammanföra alla Sveriges handbollsföreningar.

Förbundet ska jobba aktivt för sporten handbolls utveckling och sina medlemmars bästa genom att använda anslag och pengar som förbundet får in via medlemsavgiften från sina medlemsföreningar. Ett steg i denna process är den breda och hårda satsningen på ungdomsverksamheten för att säkerställa en bred bas av utövare i framtiden. Sverige behöver Svenska Handbollsförbundet om vi skall förbli en toppnation i sporten i framtiden.

Handboll

Fina resultat genom åren

Sverige har en stark handbollstradition med flera guldmedaljer på den internationella arenan. Sverige nådde de mest enastående resultaten under 1990-talet med bland andra Magnus Wislander och Bengt ”Bengan” Johansson som ledde laget till flera storsegrar och åtskilliga VM-guld. Något OS-guld har det dock inte blivit för Sverige även om vi varit nära och knipit silver vid hela fyra tillfällen. Senast var 2012 där Sverige stöp i finalen mot Frankrike med slutresultat 21-22.  Det är inte första gången som Sverige förlorat en final. Under de fyra finalerna som landslaget har spelat har de förlorat med högst två måls skillnad.

Dags att blicka framåt

Förbundet har insett att det är dags att blicka framåt och satsa på den nya generationen. Det går inte leva på gamla meriter. Nu är det dags att satsa på nya förmågor som kan ta Sverige tillbaka till sin storhetstid under 1990-talet. Folk vill se fler hjärtfångande finaler som förenar nationen. Precis som på Ingmar Stenmarks tid, stod Sverige still när handbollslaget spelade final i något stor mästerskap.Vi måste förstå att detta hör till det förgågna och se ljust på framtiden. Vad säger att Sverige inte kan stå i en ny OS-final i Brasilien 2016?

Många utövare

Svenska Handbollsförbundet har idag 100 000 medlemmar via Sveriges anslutna klubbar. Närmare 50 procent är kvinnor. Ungdomsverksamheten växer sig starkare för varje år som går. Detta trots att det Svenska Handbollsförbundet får betydligt mindre i bidrag från Riksidrottsförbundet (RF) än fotbollen. Förbundet har skapat en användarvänlig webbplats där barn och ungdomar kan ta del av och lära sig mer om handboll och dess historia.